Jaarverslag 2020

Het RSIN dan wel het fiscaal nummer: 8525.03.921

Wat een pandemie als Corona voor invloed kan hebben op het reilen en zeilen van een stichting als Afrika Anders hebben we in 2020 kunnen ervaren. Niet alleen hebben we ons museum voor het publiek moeten sluiten, maar ook de bekende en populaire Workshops Beeldhouwen hebben we moeten annuleren. Dit heeft niet alleen een grote impact gehad voor onze stichting, maar ook voor onze kunstenaars uit Zimbabwe. Ook Zimbabwe is hard getroffen door de internationale crisis. De kunstenaars konden niet naar West-Europa komen en daardoor zagen zij hun plannen in rook opgaan. Geen inkomsten als docent bij onze workshops.

Wij hebben ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk van hun artikelen te verkopen. Daartoe hebben wij op de bekende workshoplocatie in het centrum van Sint Geertruid gedurende de zomermaanden een tentoonstelling/verkoopexpositie gehouden. Gelukkig wisten veel mensen, waaronder de in de regio verblijvende toeristen ons te vinden. Met de netto opbrengst van de verkopen hebben wij onze kunstenaars in Zimbabwe goed financieel kunnen ondersteunen.

Daarnaast hebben wij zelf ook enkele projecten in Zimbabwe, Niger en Ghana financieel kunnen ondersteunen door andere (collega)stichtingen die projecten in Afrika organiseren een donatie te geven. Wij zijn een niet-winstbeogende stichting en de inkomsten worden overeenkomstige onze ideële doelstelling aangewend.

 

De volgende Goede Doelen hebben wij in 2020 ondersteund:

    • Project CAS, ondersteuning straatkinderen in Accra ( Ghana) € 1.000,–
    • Project St. Aman Iman, ondersteuning bevolking (Niger) € 1.000,–
    • Project Bastian Müller, voedselpakketten (Zimbabwe) € 1.000,–
    • Project Songel, opleiding tot verpleegkundigen (Ghana) € 1.000,–
  • Project waterleiding (Zimbabwe) via Richard Kambuzuma € 2.500,–
  • Project aanleg visvijver (Zimbabwe) via Eddy Nyagweta € 500,–

Het museum in Maastricht, waar wij dankbaar onderdak vonden, heeft haar deuren in 2020 moeten sluiten. Hopelijk komt hier in 2021 snel verandering in.

Gelukkig konden we in 2020 ook beschikken over een permanente tentoonstellingsruimte in de tuin van het klooster in Wittem. Hier hebben het hele jaar tientallen beelden van Afrika Anders gestaan. We zijn de monniken van Wittem dankbaar voor de gastvrijheid voor onze stichting. De tuin wordt op dit moment gerenoveerd. We hopen na de renovatie (tweede helft 2021) weer met een mooie collectie in Wittem aanwezig te kunnen zijn. Met spanning kijken we uit naar de veranderingen die momenteel in klooster Wittem plaatsvinden en de consequenties die daaruit voortvloeien voor onze stichting. Vooralsnog gaan we ervan uit dat wij onze activiteiten daarin de nabije toekomst kunnen voortzetten. Deelname aan kunstmarkten zat er in 2020 vanwege de annuleringen van deze markten niet in. Zodra de mogelijkheid zich weer voordoet zullen wij daaraan weer gaan deelnemen.