Jaarverslag 2021

Wat een pandemie als Corona voor invloed kan hebben op het reilen en zeilen van een stichting als Afrika Anders hebben we in 2020 en in 2021 kunnen ervaren. Niet alleen hebben we ons museum voor het publiek moeten sluiten, maar ook de bekende en populaire Workshops Beeldhouwen hebben we moeten annuleren. Dit heeft niet alleen een grote impact gehad voor onze stichting, maar ook voor onze kunstenaars uit Zimbabwe. Ook Zimbabwe is hard getroffen door de internationale crisis. De kunstenaars konden niet naar West-Europa komen en daardoor zagen zij hun plannen in rook opgaan. Geen inkomsten als docent bij onze workshops.
Voor ons hebben deze ontwikkelingen er (mede) toe geleid dat het museum in Maastricht in december van dit jaar definitief de deuren heeft moeten sluiten en dat wij het besluit hebben genomen om definitief af te zien van het organiseren van workshops.
Wij hebben het afgelopen jaar ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk van de artikelen van de kunstenaars te verkopen. Daartoe hebben wij op de bekende workshoplocatie in het centrum van Sint Geertruid gedurende de zomermaanden een tentoonstelling/verkoopexpositie gehouden. Gelukkig wisten veel mensen, waaronder de in de regio verblijvende toeristen ons te vinden. Met de netto opbrengst van de verkopen hebben wij onze kunstenaars in Zimbabwe goed financieel kunnen ondersteunen.
Daarnaast hebben wij zelf ook enkele projecten in Zimbabwe, Niger en Ghana financieel kunnen ondersteunen door andere (collega)stichtingen die projecten in Afrika organiseren een donatie te geven. Wij zijn een niet-winstbeogende stichting en de inkomsten worden overeenkomstige onze ideële doelstelling aangewend.

De volgende Goede Doelen hebben wij in 2021 ondersteund:

  • Project CAS, ondersteuning straatkinderen in Accra ( Ghana) € 1.000,-
  • Project St. Aman Iman, ondersteuning bevolking (Niger) € 1.000,-
  • Project Bastian Müller, voedselpakketten (Zimbabwe) € 1.000,-
  • Project Songel, opleiding tot verpleegkundigen (Ghana) € 1.000,-
  • Project watervoorziening (Zimbabwe) via Richard Kambuzuma $ 1750,-

Gelukkig konden we in 2021 ook beschikken over een permanente tentoonstellingsruimte in de tuin van het klooster in Wittem. Hier hebben het hele jaar tientallen beelden van Afrika Anders gestaan. We zijn de monniken van Wittem dankbaar voor de gastvrijheid voor onze stichting. De tuin wordt op dit moment gerenoveerd. We hopen na de renovatie (tweede helft 2022) weer met een mooie collectie in Wittem aanwezig te kunnen zijn.
Deelname aan kunstmarkten zat er in 2021 vanwege de annuleringen van deze markten niet in.
Het ligt in het voornemen dat wij in de loop van 2022 een nieuw museum zullen opzetten in Heerlen.