Workshop Beeldhouwen 2020 (Geannuleerd)

Stichting Afrika Anders organiseert in 2020 opnieuw Workshops Beeldhouwen met  ervaren kunstenaars uit Zimbabwe: Richard Kambuzuma en Eddy Nyagweta.

De kunstenaars zullen gespreid over de periode voor de workshops zorgen. Richard en Eddy starten 14 juli met de workshops en de laatste dag zal 29 augustus zijn.

Elke dinsdag t/m zaterdag worden de workshops gegeven in de tuin van ’t Vlinderhöfke, Julianaweg 21 in St. Geertruid. U bent welkom vanaf 9.00 uur. Workshops zijn van 9.30 tot ongeveer 17.00 uur.

U kunt in het hotel overnachten met een arrangement:

Cursus beeldhouwen 2 dagen met

  • Overnachting in een tweepersoonskamer met eigen D/Wc.: € 150,- p.p.
  • Overnachting in een éénpersoonskamer met eigen D/Wc: € 165,-
  • Overnachting in een kleine éénpersoonskamer met D/Wc op de overloop: € 160,-

Prijzen zijn p.p en inclusief toeristen belasting

Kosten zonder overnachting

  • Eerste dag: € 65,-
  • Elke volgende dag: € 60,-, inclusief begeleiding, koffie thee en water, lunch, gereedschappen, exclusief steen.
  • Steen: € 3,- per kilo.

Inschrijven kan via dit formulier.

Inschrijven kan via www.afrika-anders.nl of door het ingevulde en gefrankeerde inschrijfformulier te zenden naar Afrika Anders.

Cursusgeld overmaken op NL63RABO 0334821193 onder vermelding van datum cursusdag(en). Bij ontvangst van het geld volgt bevestiging van onze kant en is alles geregeld. Inschrijven kan voor 1, 2 of meerdere dagen aaneengesloten of met tussenpozen, alles is mogelijk, zo lang er plaats is.

Vragen? Meer informatie? Bel ons gerust: 06- 40293308, of stuur een bericht naar: afrikaoplocatie@gmail.com.

Beeldhouwen 03
Beeldhouwen 04
beeldhouwen 01
beeldhouwen 02

In de workshops Beeldhouwen wordt met de steensoort Serpentijn gewerkt.

Deze steensoort wordt in Zimbabwe gedolven en kleur varieert van zwart, bruin, groen naar rood. De hardheidsgraad varieert van zacht tot zeer hard.

We werken voornamelijk met 2 varianten:

  • Springstone (zeer hard met een hoog ijzergehalte, een fijne textuur, zonder breuken. Heeft een rijke buitenlaag en is rood-bruin geoxideerd)
  • Opal (is stuk zachter en is mooi licht groen).

We beginnen de workshop met een steen uit te kiezen die bij u past. Hoe harder de steen, hoe meer inspanning u moet leveren om er een beeld uit te houwen.

Als u weet wat u wilt maken, kies dan een steen die een klein beetje de vorm heeft van het gewenste resultaat. Neem er de tijd voor en vraag rustig om advies.

Aan de buiten kant van de steen is helaas niet te zien welke kleur uw beeld zal krijgen. Dat blijft tot het einde een verrassing!!

De kunstenaars en begeleiders zijn er om u bij te staan. Als u niet verder komt of kunt, of u heeft andere vragen, aarzel niet om hulp in te roepen, daar zijn ze voor.

Als u absoluut niet weet wat het moet worden, is natuurlijk elke vorm goed. De vorm zou de basis kunnen zijn voor uw creatieve geest.

Nadat u uw keuze heeft gemaakt, gaat u eerst de steen te lijf met een beitel om hem ‘schoon” te maken. Daarna komt het vormgeven aan de beurt. Dit kan met schaven en/of beitel en hamer. Hierbij moet u onthouden dat “wat er af gaat, niet meer aangeplakt kan worden”.

Als het grove werk er op zit, gaat u aan de slag met schuurpapier van heel grof naar heel fijn.  Dit schuurpapier is waterproof. Bij het schuren moet u veel water gebruiken. Op het laatst bent u aan het polijsten.

Bij elk nieuw soort schuurpapier dat u gebruikt komt een witte melkachtige substantie los. De bedoeling is dat u doorgaat tot deze substantie heel helder is waarna u een fijner soort schuurpapier gaat gebruiken. Enzovoort, enzovoort.

Als eindresultaat zult u zichzelf in de steen kunnen spiegelen.

Als u al deze handelingen heeft verricht, gaat een van de kunstenaars de steen heet maken, waarna u er verschillende lagen bijenwas op zet. Als uw creatie afgekoeld is, mag u hen opwrijven tot hij blinkt!

Daarmee is uw beeld af.

De mogelijkheid bestaat om in de voet van het beeld een gat te laten boren om hem later op een sokkel te kunnen plaatsen. Alle gereedschappen, inclusief het schuurpapier zijn aanwezig.

Het is verstandig om niet uw beste kleren aan te trekken, U komt onder het stof te zitten en paar dichte schoenen is eigenlijk gewenst.

Om11.00 en 15.00 uur is er pauze en om 12.30 uur de lunchtijd. Als het warm weer is raden we u aan veel te drinken. En als u uw beeld ongeschonden mee haar huis wilt nemen, breng dan een zachte doek/deken mee om hem in te wikkelen.

Veel plezier en tot ziens bij de workshop!!